Lampen

Mensen die geen interesse hebben in design waarderen moderne verlichting in het interieur vaak ook niet. ‘Als ik maar voldoende kan zien’ is hun redenatie. Toch is deze minachting voor design niet helemaal terecht. Zelfs mensen die geen waarde hechten aan vormgeving zullen erkennen dat de sfeer in een klassiek interieur door moderne verlichting verandert. De ruimte krijgt een uitstraling die wat meer avant-garde achtige is.  Moderne interieurs krijgen door moderne verlichting op hun beurt een wat meer klassieke uitstraling. Voor ontwerpers van verlichting is het beïnvloeden van de wisselwerking tussen modern en klassiek één van de boeiendste aspecten van hun professie.

Fraaie verlichting

Elk jaar een frisse collectie

William Brand is eén van de bekendste ontwerpers van moderne verlichting ter wereld. Hij is oprichter en mede-eigenaar van atelier Brand Van Egmond in Naarden. Brand is sinds 1989 de motor achter een jaarlijkse collectie van design verlichting. Een collectie van hem heeft één thema. Dat is de basis waarop alle lampen worden ontworpen. Een collectie bestaat uit vele soorten lampen, van heel groot tot klein. De grootste lamp is een imposante kroonluchter. De wat meer bescheiden lampen zijn een plafonniere, een hanglamp, een tafellamp en een staande lamp. Je kunt een bepaalde lijn in het ontwerp herkennen als je de moderne verlichting van een collectie goed bestudeert.

Verschillende verlichting

De functie van verlichting

Het belang van goede en vooral ook mooie verlichting wordt door architecten en interieurontwerpers erkend. Zij zijn van mening dat een moderne lamp zelfs als de verlichting uit is een blikvanger in het interieur moet zijn. Bij het ontwerpen van het interieur wordt daar soms zelfs gebruik van gemaakt. Het komt regelmatig voor dat een collectie of een lichtontwerp van William Brand het uitgangspunt is voor het interieurontwerp. Dat is omgekeerd ten opzichte van de traditionele werkwijze. Want dan wordt de verlichting afgestemd op het ontwerp van het interieur.