Stel je voor, je bent iemand die uit een drieling voortkomt. Vroeger heb je altijd onder een 1 persoons dekbed gelegen met je 2 broertjes of zusjes. Hierdoor is je slaapritme tijdens je hele kindertijd verstoort. Je bent nu een volwassen persoon die iets aan zijn gezondheid wil doen. Dit begint bij het herstellen van een slaapritme. Meerdere aspecten komen kijken bij het herstellen van je slaapritme. Het is niet zomaar gebeurd, dus er moet veel energie in gestoken worden om dit succesvol uit te voeren.
Factoren bij een slaapritme.
Verschillende factoren zijn belangrijk wanneer je je slaapritme wil herstellen. Allereerst, vermijd middagdutjes. Dit zorgt ervoor dat je in de avond lastig in slaap komt, wat je slaapritme verstoort. Het is begrijpelijk dat degene die uit een drieling komt, en dus onder een 1 persoons dekbed heeft gelegen, meestal zin krijgt in een middagdutje, omdat er een slecht slaapritme is door de afhankelijkheid van de andere twee slaapgenoten. Middagdutjes moeten dus voortaan vermeden worden. Ook zijn het drinken van geen koffie na het avondeten, het licht in de avond afbouwen en vaste bedtijden erg belangrijke factoren die meehelpen aan een goed slaapritme.
Een perfect slaapritme opbouwen.
De beste manier om een perfect slaapritme op te bouwen is het afbouwen van je tijd in de ochtend. Stel je voor, je staat iedere ochtend om negen uur op, maar wil dit naar half acht brengen, dan moet je gaan afbouwen. De beste manier om dit te doen is om iedere drie à vier dagen je wekker een kwartiertje eerder te zetten. Hierdoor raakt je lichaam langzaam gewend eraan dat het steeds vroeger wordt wanneer je opstaat. Wanneer je het op deze manier doet, dan heb je weinig problemen meer om iedere dag om half acht op te staan. Een ideale tactiek dus als je iets aan je slaapritme wil doen.