Een laadpaal thuis klinkt geweldig. Je hebt altijd een parkeergelegenheid, waar je je elektrische voertuig kunt opladen. De laadsnelheid is groter, waardoor je zonder zorgen op weg kunt. Je betaalt het tarief van je stroomabonnement thuis, dat goedkoper is dan bij een publieke laadpaal. En wek je zelf stroom op met zonnepanelen, is je stroom zelfs gratis. Toch moet je ook op een aantal zaken letten, wanneer je een laadpaal thuis installeert. Hieronder volgt precies op welke zaken je moet letten. Heb je nog vragen over laadpalen, dan kun je ook altijd vrijblijvend een offerte aanvragen bij bekende laadpaal installateurs zoals Laadpaal Outlet.

Welke laadpaal thuis moet je kiezen?

Er zijn twee soorten laadpunten, die je aan huis kunt installeren. Je hebt de laadpaal, waarbij je stroom krijgt via een paal in de grond. En je hebt de muurlader, waarbij een oplaadpunt aan de muur bevestigd wordt. De installaties van beide laadpunten zijn nagenoeg hetzelfde. Een Wallbox is echter veelal wat compacter, waardoor deze makkelijker geïnstalleerd kan worden op de kleinere plekken.

Hoe werkt nou een laadpaal thuis?

Een elektrische auto is net als je smartphone. Zoals je jouw telefoon vaker moet opladen, zo gaat dat met een elektrisch voertuig ook. Toch is een laadpaal thuis een iets ingewikkeldere constructie dan de laadkabel van je telefoon. Bij een laadpaal vindt namelijk ook een kleine verbouwing veelal plaats. De meterkast moet aangepast worden en er kunnen graafwerkzaamheden plaatsvinden om de installatie van je laadpaal te kunnen bewerkstelligen. Je elektrische auto bevat eigenlijk de oplader. De laadpaal is als het ware het stopcontact. Je accu van de auto werkt op gelijkstroom en de oplader in je auto zet de wisselstroom van de laadpaal hierin om. Zo kan je auto zich opladen met de stroom in je huis.

Een laadpaal thuis moet compatibel zijn met je auto

Niet iedere auto heeft dezelfde laadsnelheid. Als je een snelle laadpaal thuis gebruikt om een langzaam opladende auto te voorzien van stroom, dan vormt je auto de beperkende factor. Ook als je auto snel laadt, maar je laadpaal niet, dan krijg je een trage laadsnelheid. Daarom is het van belang dat de laadpaal overeenkomt met je elektrische auto. Soms is het wel handig om een laadpaal te pakken met een hoger vermogen, maar dit is meer met de blik op de toekomst. Stel, je koopt dan een auto met een sneller laadvermogen, dan is je paal hierop al aangepast.

Wat is de 1-fase en 3-fasen aansluiting van je laadpaal thuis en auto?

Hoe snel je jouw auto kunt opladen, is onder meer afhankelijk van hoe jouw laadpaal thuis is aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit kan zijn middels een 1-fase of 3-fasen aansluiting. Met laatstgenoemde aansluiting zou je in theorie ook drie keer sneller moeten kunnen laden. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je elektrisch voertuig ook deze 3-fasen aansluiting heeft. Heb je dit niet, dan kun je wel de aansluiting verzwaren voor een meerprijs.