Gasloos wonen komt steeds meer voor onder huishoudens. Dit kan namelijk flink wat energie besparen. Het eerste voordeel is dat het goed is voor het milieu, op de langere termijn is het ook prettiger voor je portemonnee. Wil je dus milieubewuster gaan leven, dan kun je zelf wat stappen aangaan om dit te verwezenlijken. In dit artikel lees je twee stappen die je zelf kan ondernemen.

Stap 1. Koken op elektriciteit

De eerste stap die je zou kunnen nemen is koken op elektriciteit, ofwel een inductieplaat. Ten eerste is dit dus beter voor het milieu, maar het brengt ook nog wat andere voordelen met zich mee, namelijk:

  1. Er gaat minder energie verloren, met als voordeel dat je eten sneller kan verwarmen/ bereiden. Dit maakt elektrisch koken energie besparend.
  2. Het is veiliger om elektrisch te koken, er is namelijk geen open vuur.
  3. Het schoonmaken van een inductieplaat is vrij makkelijk.

Stap 2. Een warmtepomp laten plaatsen 

Het laten plaatsen van een warmtepomp zorgt ervoor dat je op een milieuvriendelijke manier je huis verwarmt en het zorgt voor warm water. Voor conventionele cv-ketels is de warmtepomp een duurzame optie. Het voordeel is dat de uitstoot van kooldioxide tot wel 50% kan worden verminderd, omdat de warmtepomp bijna geen of geen gas verbruikt. De pomp draait op elektriciteit en je kunt op duurzame wijze elektriciteit opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Het doel is om in de toekomst zonder aardgas te leven en er zijn verschillende initiatieven die hieraan kunnen en willen bijdragen. Als je wil weten wat je zelf nog meer kunt doen, zou je op eens op de site van Engie-energie kunnen kijken.