huis te koop

Weten hoeveel geld een woning waard is? Laat de woning taxeren door een taxateur

In verschillende situaties kan het zo zijn dat je graag zou willen weten hoeveel geld een bepaalde woning (meestal je eigen, huidige woning) waard is. Natuurlijk kan het zijn dat je hier zelf een goede inschatting van kunt maken en ook kun je op internet redelijk betrouwbare rekenmodellen hun werk laten doen, maar op basis hiervan kun je helaas niet tot een inschatting komen die algemeen erkend wordt. Dit is echter anders wanneer je een taxateur in Venlo dit werk laat doen. Want jawel, het gedetailleerd laten inschatten van de woningwaarde wordt ook wel taxeren genoemd. Deze inschatting wordt onderbouwd door de vele punten waar een taxatierapport uit bestaat.

taxateur Venlo

Om deze redenen laat men doorgaans een huis taxeren

Het kan om de volgende redenen zijn dat je een huis laat taxeren:

  • Als je je eigen huis gaat verkopen, dan kun je op basis van een taxatie goed bepalen welke verkoopprijs je gaat formuleren.
  • Wanneer je zelf de kopende partij bent en een hypotheek nodig hebt voor de financiering, dan kan de geldverstrekker eisen dat je een taxatie laat uitvoeren. De getaxeerde waarde wordt dan als uitgangspunt genomen voor je hypotheek.
  • Het kan zijn dat je tijdens de looptijd van je hypotheek de voorwaarden ervan wilt aanpassen. Soms vraagt de geldverstrekker dan opnieuw een taxatie te laten uitvoeren. Vooral als er verbouwingen zijn uitgevoerd is een nieuwe taxatie zinvol.
  • Als je de door de overheid vastgestelde WOZ-waarde van je woning te hoog vindt, dan kun je met een taxatie hier tegenin gaan.