In dit artikel komt u meer te weten over de soorten schaduwen die u op de dag tegenkomt en hoe deze van invloed zijn op de planten in uw tuin (Bron: https://www.rainbow-collection.nl/).

Ochtend en Middag Schaduw

Wanneer hebben uw planten onderdak nodig? Meestal tijdens de heetste delen van de dag – ’s middags – tijdens de heetste delen van het jaar – mei of juni tot augustus of september. Als onze planten beginnen met het zien van een aantal schaduwen om ongeveer 1 uur ‘s middags, dan zijn ze comfortabel en produceren ze mooi.

Wat dit betekent is dat permanente overlappende schaduw structuren meestal niet nodig zijn, zoals een uitvalscherm of knikarmscherm. Ze kunnen een leuke toevoeging zijn als een deel van de structuur over een picknicktafel of BBQ gebied naast uw tuin, maar de tuin hoeft niet altijd te veel schaduw dekking hebben voor de dag.

De opwaartse tot tijdelijke schaduw voor een deel van de dag is wat verwijderd kan worden  voor koel weer voor de gewassen die zo veel mogelijk zon nodig hebben om de warmte op de bodem vast te leggen om eerder of later in het seizoen vol te groeien.

Outlet Z

Oost vs West Schaduw

Waar is de beste plek voor uw schaduw? De meeste planten hebben wat middag bescherming nodig, wat betekent dat de schaduwen van de westkant van je planten moeten komen, of dat je aan de oostkant van de bescherming plant. Verward? Wees niet bang – denk aan het op deze manier. Als de zon naar het westen beweegt, werpt het schaduwen naar het oosten en dat is waar je wilt dat je planten zijn – in de schaduw!

Zuidelijke schaduw

Voorbij oost/west schaduw, zou u kunnen overwegen om uw tuin bescherming te geven aan het zuiden. Schaduw een deel van uw tuin langs het zuiden met een hek het geeft meer gevoelige planten extra bescherming tegen de zon.

Wind matiging is dit ook een ander voordeel van schaduw, de hekken vertragen de heersende bries, waardoor de groeiende omstandigheden gunstiger worden. Plant hardere planten die tegen wind kunnen, waar veel wind staat en minder wind tolerante planten uit de wind.