bouw trilstamper

Ben jij op zoek naar een nieuwe trilstamper? Dan ben je er vast al achter gekomen dat er heel veel verschillende soorten zijn. In deze blog leggen wij het verschil in het soort motor uit en geven we voor- en nadelen per motor. 

Soorten trilstampers 

Er zijn verschillende soorten trilstampers beschikbaar. Deze worden aangedreven met een benzinemotor, dieselmotor of elektromotor met een zeer sterke accu. Ieder soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

Benzine stampers

Bij een benzinemotor heb je keuze in een 2-takt of 4-takt motor. Hieronder vind je in het kort de verschillen en de voor- en nadelen van iedere motor. 

Het voordeel van een 2-takt trilstamper is dat er minder onderdelen draaien bij gebruik dan bij een 4-takt motor. Ook is deze motor goedkoop in onderhoud. Deze trilstampers zijn erg licht waardoor ze goed hanteerbaar zijn. De motor wordt automatisch gesmeerd waardoor olie peilen niet nodig is. Een ander voordeel is dat deze motor volledig in schuine positie werkt. Een nadeel is dat het mengsmering waar deze motor op draait niet overal verkrijgbaar is en daarnaast moet de mengsmering goed gemengd zijn. Bovendien zijn de motoronderdelen niet overal verkrijgbaar.

Trilstampers met 2-takt motors zijn: 

  • Wacker BS 30.
  • Wacker BS 50-2.
  • Wacker BS 60-2. 

Een voordeel van de trilstampers met 4-takt motor is dat het brandstof overal te koop is (euro 95 of E5). Deze motor maakt ook minder geluid dan de 2-takt motor en voldoet ook makkelijker aan emissie-eisen. Een nadeel van deze motor het gewicht. De motor is namelijk een stuik zwaarder. Daarnaast moet je het olie peilen. Dit wordt niet automatisch gesmeerd. In gebruik kan deze trilstamper max. 20 graden worden gekanteld. 

Trilstampers met 4-takt motors zijn:

  • Samac S54.
  • Samac S64. 

Diesel stampers 

Een ander optie is een trilstamper met een diesel motor. Het voordeel van een diesel trilstamper is dat de brandstof overal te koop is. Het nadeel is dat deze stampers erg zwaar zijn in gebruik.

Een trilstamper met een diesel motor is: 

  • Wacker DS 70.

Accu stampers 

Je kunt ook een trilstamper kiezen met een elektromotor met een zeer sterke accu. Het voordeel van deze stamper is dat de motor altijd direct vol vermogen kan leveren. Een andere groot voordeel is dat de trilstamper emissie vrij en milieuvriendelijk is. Hierdoor kun je ondanks het stikstofverbod door blijven werken. Het nadeel van het gebruiken van een accu is dat ze snel leeg zijn. Omdat de trilstamper op een accu werkt ben je afhankelijk van stroom. Dit kan ook erg duur zijn.