Dode bedekking is een toevoer van materiaal naar de oppervlakte, die al dan niet een voedend of verbeterend effect op de bodem kan hebben. Deze materialen mogen niet worden begraven en mogen zelfs tijdens de teelt worden verwijderd. Er zijn in wezen drie soorten:

organisch (graanstro, zaden, houtsnippers, enz.); mineraal (leisteen, bakstenen, gebroken glas, enz.); synthetisch (weefsels, zwarte plastic films, enz.)

Voordelen van het gebruik van houtsnippers in tuinen

Verminderde irrigatie

De mulch voorkomt dat de zonnestralen direct de grond bereiken en vermindert de verdamping van het water aanzienlijk. We moeten hieraan toevoegen dat dit onmiskenbare effect op de zonnestraling wordt toegevoegd aan het niet onbelangrijke effect op het drogen van de wind: de mulch beschermt de planten tegen de zomerwinden, die vaak erg droog zijn.

Versterking van kwetsbare bodems

Houtsnippers zorgen voor hun samenhang en beperken de vernietiging van zandgronden. Deze eigenschap geldt met name tijdens zware regens of stormen. De mulch is daarom essentieel om de vorming van korst of scheuren in kleiachtige bodems te voorkomen.

Speelt een thermische regulerende rol

De dode afdekking vertraagt de opwarming en afkoeling van de grond. Het is echter mogelijk om te kiezen voor materialen die, in plaats van de zonnestralen te absorberen, in staat zijn om ze door middel van reflectie naar de planten te sturen, wat de verwarming van de warmtevraagden ten goede komt.

Beperk de ontwikkeling van onkruid

De toepassing van mulching betekent niet dat het onkruid volledig wordt verwijderd. Aan de andere kant zal mulching ongetwijfeld een belangrijke rol spelen bij het beperken van de onkruidontwikkeling, met name door het afremmen van de kieming van vele eenjarige planten.

Wanneer en wat te gebruiken als mulch?

Alle planten, zonder uitzondering, waarderen mulch, maar bij de keuze van de materialen dient men zorgvuldig te werk te gaan. Zo kan de schors van een dennenboom bijvoorbeeld zuur worden en uiteindelijk niet voor iedereen aantrekkelijk zijn.

Voor mulchperiodes wordt een onderscheid gemaakt tussen meerjarige en eenjarige gewassen. Voor meerjarige gewassen kan mulch worden toegepast zodra de aanplant is voltooid, terwijl voor eenjarige gewassen moet worden gewacht tot de grond is opgewarmd, zodat het omgekeerde effect niet wordt bereikt.

Zorg ervoor dat u alleen de “schone” grond afdekt. Ook hier geldt dat mulchen de ontwikkeling van onkruid niet volledig verhindert en als het eenmaal op de grond is verspreid, kan het uiterst lastig zijn om in te grijpen.