Ben je een echte tuinprins of -prinses? Dan verdien je eigenlijk een mooi plekje om van je goed onderhouden groen te kunnen genieten. Nederland heeft vaak wispelturig weer zodat je een beetje beschermd in je tuin moet kunnen zitten. Je wilt de bloeiende bloemen wel ruiken maar niet met doornat haar. Een overkapping is dan de oplossing. Een mirador overkapping kun je in standaardmaten aanschaffen, vaak drie bij drie of vier bij vier meter groot. Wellicht zie je dit soort miradors al in de tuinen van buurt- of wijkgenoten opgesteld. Het ziet er vaak heel romantisch uit. In het Spaans betekent mirador uitzichtpunt. Plaats je een overkapping strategisch in je tuin dan heb je een fraai 360 graden uitzichtpunt die je beschermt tegen felle zon of regen.
Van welk materiaal wordt je overkapping gemaakt?
Er zijn mensen die hun mirador overkapping gebruiken als een fietsenstalling. Of als een goede barbecueplek waar de regen geen vat op kan krijgen. Ook komt er geregeld een lounge-set in te staan. Wil je echt wat langer onder je overkapping recreëren, dan komt het puntje van de wind ter sprake. Want een overkapping houdt die niet tegen. Zoek de heersende windrichting in je tuin en plaats in die richting onder je dak een glazen scherm. Zo minimaliseer je wind en zelfs tocht. Je eerste keuze voor een mirador betreft het materiaal. Waar moet die van gemaakt zijn? De volgende keuzes zijn er:
• Zachthout
• Hardhout
• Smeedijzer
• Aluminium
De beide houtkeuzes passen goed bij traditionele woningen en harmoniëren prima met het ‘hout’ in de tuin (boomstammen, struikentakken). Smeedijzer is perfect voor historische en monumentale huizen maar moet wel goed behandeld worden om niet snel te gaan roesten. Aluminium past bij moderne huizen en is qua onderhoud verreweg de beste keuze. Aluminium vergt namelijk nauwelijks onderhoud.
Hoe ‘open’ word je mirador overkapping?
Weet je van welk materiaal je overkapping gaat worden, dan ga je afwegen welk model het moet worden. Er zijn drie hoofdkeuzes:
• Mirador overkapping die aan alle kanten open is
• Mirador met één of twee gesloten wanden
• Mirador die aan alle vier zijden gesloten is, inclusief schuifpui
Ga je voor de derde optie, zorg dan wel voor een grote overkapping. Je wilt niet in een tuin-cel zitten.
Voor- en nadelen afgewogen
Nadelen van een overkapping zijn dat ze een verzamelplaats kunnen worden van fietsen, driewielers, tuinmaaiers en andere zaken. Heb je een kleine tuin, dan wordt die door een mirador nog wat kleiner. Ga je na de plaatsing van de mirador er niet vaak zitten, dan heb je teveel betaald. Er zijn ook veel voordelen. Je huis wordt meer waard, buiten zijn is gezond voor lijf en leden, je lounge set blijft droog, je bouwt vergunningsvrij en je hebt een gezellige buitenplek om te recreëren met anderen.
Kostprijs van een mirador overkapping
Bij Lamella weten we dat het moeilijk is om een standaardprijs voor een mirador overkapping te geven. Allemaal componenten kunnen zo’n overkapping duurder maken. Bijvoorbeeld het leggen van een terrasvloer. Het plaatsen van glaswanden. Komt er een terrasverwarmer onder de kap te staan? En vaste verlichting? Laat je er stroom naartoe leiden? Ga bij een eenvoudige mirador uit van iets meer dan 1.000 euro. Realistischer is 1.500 euro of meer. Wil je lamellen in je overkapping zodat je het zonlicht kunt regelen? Dan gaat de prijs nog een stuk omhoog.