De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring in veel Europese landen, waaronder Nederland. Deze keuring bevordert de verkeersveiligheid en beschermt het milieu door te controleren of auto’s aan de minimale veiligheids- en milieueisen voldoen. In dit artikel leggen we uit wat de APK keuring inhoudt, wat er gecontroleerd wordt, en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Wat is een APK Keuring?

Een APK keuring is een routine-inspectie die auto’s ondergaan om te bevestigen dat ze veilig zijn om op de openbare weg te rijden. Deze keuring is wettelijk verplicht en wordt uitgevoerd door gecertificeerde garages en keuringsstations. Het niet voldoen aan de APK-eisen kan leiden tot boetes en zelfs tot het ongeldig maken van uw autoverzekering.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een APK Keuring?

Tijdens een APK keuring worden verschillende aspecten van de auto gecontroleerd. Dit omvat:

  • Het remsysteem: Hierbij wordt gekeken naar de werking van de remmen en de toestand van de remblokken, remschijven, en remvloeistof.
  • De wielophanging: Dit betreft de schokdempers, banden en de toestand van het onderstel.
  • Het uitlaatsysteem: Hierbij wordt gekeken naar de uitlaatgassen en of de auto voldoet aan de emissienormen.
  • De verlichting: Dit omvat het controleren van alle lichten, inclusief richtingaanwijzers en remlichten.
  • De veiligheidsgordels: Er wordt gecontroleerd of alle gordels correct functioneren.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een APK Keuring?

Voordat u uw auto naar de APK keuring brengt, kunt u een aantal dingen controleren om ervoor te zorgen dat uw auto zo goed mogelijk presteert. Controleer bijvoorbeeld of alle lichten werken, of de banden de juiste spanning hebben, en of er geen sprake is van olielekkage. Het is ook raadzaam om eventuele bekende problemen te laten repareren voordat u de auto ter keuring aanbiedt.

Conclusie: Een APK Keuring, Essentieel voor Veiligheid op de Weg

Een APK keuring is meer dan alleen een wettelijke verplichting; het is een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid op de weg voor uzelf en andere weggebruikers. Door uw auto regelmatig te onderhouden en voor te bereiden op de APK keuring, kunt u mogelijke problemen voor zijn en zorgen voor een probleemloze keuring. Is het weer tijd voor een APK keuring? Bekijk dan APK keuring | Autobedrijf NH.