Steeds vaker kiezen we ervoor om ons huis mooier te maken met gevelbekleding. Het frist het huis weer helemaal op, waardoor het ook in waarde stijgt. Ook isoleert het de woning en hiermee bespaar je weer op je energiekosten. Op langere termijn verdien je deze investering dus zeker terug. Als we kiezen voor gevelbekleding, kiezen we vaak voor gevelbekleding van hout. Wat zijn hier nu de voor- en nadelen van?

Voordelen

De reden waarom de meeste mensen voor houten gevelbekleding kiezen is omdat het goed voelt. Er zijn tegenwoordig verschillende materialen gevelbekleding. Maar juist omdat we hout al zo lang gebruiken, willen veel mensen hier niet vanaf stappen.

Houten gevelbekleding voelt dus goed aan. Waarschijnlijk ook omdat het een natuurlijke uitstraling heeft en daarmee ook direct een warme uitstraling. Hout isoleert ook goed, dus wat dat betreft is het prima materiaal voor gevelbekleding.

Nadelen

Helaas heeft houten gevelbekleding ook zijn nadelen. Hout zul je goed moeten onderhouden. Dit betekent dat je je houten gevelbekleding waarschijnlijk elke vijf jaar zult moeten verven of beitsen. Een ander nadeel van dit materiaal is dat het niet duurzaam is. Er moeten namelijk bomen gekapt worden om hout te verkrijgen en het kan slechts een beperkt aantal keren worden gerecycled.

Hout of kunststof?

Kunststof vonden we vroeger maar niets in vergelijking tot hout. Het is onderhoudsarm en het is duurzamer materiaal, maar in het verleden had het een kunstmatige uitstraling en het isoleerde nog niet goed. Dat wilden de meeste mensen juist niet, waardoor we toch vaker voor hout kozen. Inmiddels is kunststof gevelbekleding echter sterk verbeterd. Het isoleert nu veel beter en het heeft een meer natuurlijke  uitstraling gekregen. Je kunt zelfs kunststof met houtlook kopen. Inmiddels is kunststof gevelbekleding dus waarschijnlijk een betere keuze dan gevelbekleding van hout.