Eerste gouden regel: vermijd één lichtpunt in een half of gang, een sinistere sfeer en gegarandeerde schaduwplekken! halverlichting moet uniform en verblindingsvrij zijn. Het moet zich ook aanpassen aan de architectuur van de plaats en het accentueren, afhankelijk van de hoogte onder het plafond, de lengte, de breedte en de kleuren van de muren en de vloer.
Heeft je hal echter maar één draaduitlaat aan het plafond, kies dan voor een hanglamp met een heldere kap en een uitlopende vorm zodat de lichtstroom zoveel mogelijk wordt verspreid. Een andere mogelijkheid, monteer een speciale strip om meerdere lampen op te hangen of kies voor spots aan rail of bar. Plaats in het geval van een smalle hal schansen aan slechts één kant van de muur; in het geval van een bredere hal, kun je ze aan elke kant van de muur afwisselen. In beide gevallen vergroot u de ruimte visueel zonder de doorgang te belemmeren. Merk ten slotte op dat het verlichtingsvermogen dat nodig is voor een hal ongeveer 100 tot 150 lux per m² bedraagt.
GOED OM TE WETEN: wat betekent “verlichtingssterkte” (lux)?
Verlichtingssterkte is een waarde voor het meten van de dichtheid van de lichtstroom en dus de hoeveelheid zichtbaar licht die wordt ontvangen op een bepaald gebied, 1m² (oppervlakte-eenheid), ongeacht de lichtbron zelf. De meeteenheid is lux.
Voorbeeld: de verlichting zal niet hetzelfde zijn op mijn boek als ik 50 cm van mijn lamp of 1,50 m ben geplaatst. Wat wordt gemeten, is het licht dat op mijn boek wordt ontvangen, ongeacht de totale hoeveelheid licht die door de lamp zelf wordt uitgestraald.
De verlichtingssterkte is niet gekoppeld aan een echt oppervlak, maar kan overal in de kamer worden bepaald. Tip: 1 lux = 1 lumen / m². Bij lux zijn we niet meer geïnteresseerd in de eigenschappen van de lichtbron, maar in wat er aan de zijkant van het verlichte object gebeurt.
Verlichting is een zeer instinctief begrip. Sommige mensen hebben 500 lux nodig om te lezen, terwijl in het algemeen 300 lux wordt aanbevolen voor deze activiteit. De lux beschrijft dezelfde notie van verlichtingskracht als de candela, maar dan vanuit het oogpunt van verlichte objecten. Dus als je naar een verlicht oppervlak kijkt, zie je de verlichtingssterkte.
Functionele en decoratieve verlichting in de hal.
Geef ritme aan de lichtstroom om een hal van energie te voorzien. Speel met herhaling om een grafisch decor te creëren en tegelijkertijd voor optimale halverlichting te zorgen. Plaats bijvoorbeeld 3 of 4 identieke suspensies in de lengte om het volume te rangschikken. Heeft je hal een lager plafond, installeer dan een plafondlamp en voltooi met andere lichtbronnen: indirecte halverlichting wandlampen voor bijvoorbeeld meer hoogte. Om een te banale hal een boost te geven, kiest u voor gemengde wandlampen die een zeer grafische verlichting op en neer verspreiden.