multiplank vloeren

Multiplank vloeren worden ook wel lamelparket genoemd. Het is een vloer die uit verschillende delen is samengesteld. en bestaat over het algemeen uit een eiken toplaag en een multiplex onderlaag. Door de samenstelling zijn de vloeren niet alleen prachtig, maar ook stabiel en geschikt voor vloerverwarming. Onder normale omstandigheden zal een multiplanken vloer niet kromtrekken. Hij is geschikt voor zowel een zwevende als verlijmde installatie. Een multiplanken vloer zal tot minder dan 80% werken dan massief parket. De prijs van een multiplanken vloer is ook nog eens aantrekkelijk.

Een stabiele plank

Doordat de samenstelling van een multiplank uit twee lagen bestaat verkrijgen we een stabiele plank. De multiplex plaat, aan de onderzijde van de multiplank, zorgt ervoor dat een multiplanken vloer weinig zal krimpen en uitzetten door temperatuurwisselingen en vocht. Multiplex zal praktisch geen neiging hebben om uit te zetten. Het multiplex zal niet in de breedte werken. Dat komt omdat bij multiplex de dunne houten plaatjes kruislings zijn verlijmd. Het uitzetten van de een wordt opgeheven door de ander.

Voor de beste multiplanken vloer wordt multiplex van berkenhout gebruikt. Door daar een toplaag op aan te brengen krijg je het beste lamelparket. Het is een uiterst stabiele vloer. De vloer kan goed in een kamer gebruik worden met vloerverwarming. De warmte wordt snel doorgegeven. Bij de aanschaf van een goede multiplank vloer moet je er op letten dat de onderlaag van berkenhout is gemaakt. De kosten zijn wel hoger dan een multiplex vloer van vuren of grenenhout (Dat zijn lichtere houtsoorten en missen de belangrijkste goede eigenschappen ten opzichte van multiplex die uit berkenhout is opgebouwd). Door de aanschaf van een kwaliteitsproduct kun je een lamelparket levenslang gebruiken. De vloer zal niet snel beschadigen door de bijzonder harde toplaag. Moet hij bewerkt worden, laat dan de werkzaamheden uitvoeren door een vakman. De vloer zal dan weer jaren meekunnen.