Als je vaker zelf thuis klust, weet je misschien wel hoe handig een acrylaatkit is. Deze kit heb je bij bijna elke klus in je huis wel nodig. Of je nu je plinten aan het afkitten bent of iets aan het lijmen bent, een kit is altijd handig. Als je niet zo vaak klust, heb je misschien helemaal geen idee wat een acrylaatkit is en wat je hier mee kan doen. Geen probleem! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten voordat je begint te klussen met een kit. Dus als je zelf meer wil klussen, of als er een grote klus op je ligt te wachten en je geen idee hebt waar je met je kit moet beginnen, lees dan snel verder!

Wat kan je met een acrylaatkit doen?

We zullen bij het begin beginnen: waar heb je eigenlijk een kit voor nodig? Een kit gebruik je voornamelijk voor het afkitten van openstaande ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan voegen, maar ook plinten die niet helemaal netjes aansluiten. Je kunt een kit ook gebruiken voor het afkitten van deur- en raamkozijnen. Maar ook als je met je trap, plafond of wanden bezig bent, is een kit erg handig. Wist je zelfs dat je met deze kit gipsplaten kunt afkitten! Ook kan je een acrylaatkit gebruiken als een lijm. De kit is erg elastisch en dat zorgt ervoor dat het trillende dingen goed kan lijmen. Door de elasticiteit beweegt de kit namelijk mee met de trillen, zonder te breken. 

Hoe gebruik je een acrylaatkit?

Een kit is erg makkelijk te gebruiken, maar voordat je begint moet je nog wel een paar stappen doorlopen. Zo moet je er als eerst voor zorgen dat het oppervlak wat je wil kitten stof- en vuilvrij is. Het is vooral belangrijk om de randen goed schoon te maken. Dit kan je het beste doen door een oplossing van soda te gebruiken. Zo’n oplossing kan alles goed ontvetten, waardoor de kit beter kan hechten. Als je dit niet doen, kunnen er gaten ontstaan in de kit. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Als je alles goed schoongemaakt hebt, kan je beginnen met kitten. Lees daarna goed hoe je de kit open moet maken en begin dan met kitten. Het is vooral belangrijk dat je de kit in een vloeiende beweging brengt. Zo is de kit netjes verdeeld en krijg je geen rare bobbels.

Kan je over een acrylaatkit heen schilderen?

Je hebt je eerste klus met een acrylaatkit er bijna opzitten. Je hebt net de kit netjes aangebracht, maar nu wijkt de kleur wel heel erg af. Dit is natuurlijk niet zo mooi. Gelukkig zijn veel acrylaatkitten overschilderbaar. Dit betekent dat je de kit kan verven. Zorg er wel voor dat de kit eerst helemaal droog is. Als de kit nog vochtig is, kan de verf zich gaan kleven op de kit. Daar wordt je project natuurlijk niet mooier op. Lees dus goed hoe lang de kit moet drogen. Soms is dit een paar minuten, maar het kan ook een paar uur tot een dag duren.