Misschien is het in jouw vroegere schooltijd wel altijd gegaan zoals jij het nou juist precies niet wilde. Dit is niet raar, want er komt ook veel subjectiviteit bij een school kijken. Dan kan je er voor kiezen om een school te starten, bijvoorbeeld een privéschool. Natuurlijk moet dit wel aan alle regels voldoen, en moet zeker een richtlijn volgen, maar hiermee kan je er wel je eigen draai aan geven. Ook is het dan verstandig om met een ihp te werken, zodat je in de toekomst kan verwachten wat er met de school kan gaan gebeuren. In een ihp kan uiteraard worden gemaakt door een professioneel bedrijf.

Veranderingen die aangebracht kunnen worden

Als iemand ervoor kiest om zelf een school te starten, heeft hij/zij ten eerste erkenning nodig van de burgemeester. Ook moet het aan allerlei kwalitatieve eisen voldoen. Als dat allemaal is gebeurt, kan de organisatie van de school dus worden toegepast. Misschien ben je het er wel niet mee eens dat een school om 8 uur moet starten, en dus kies je ervoor om de school pas om 10 uur te openen. Of misschien vind je dat werken met boeken niet effectief genoeg is, dus kies je er voor om met tablets te gaan werken. Natuurlijk zijn er wel duidelijk aantoonbare argumenten voor nodig om zulke veranderingen in een schoolbeleid toe te passen.

Hoe duur is een particuliere school

Een particuliere school kan soms oplopen tot wel veertigduizend euro per jaar, en het dus logisch dat niet iedereen dit kan betalen. Hier tegenover wordt er dus wel hoge kwaliteit van het geven van les verwacht. Het is wel zo dat dit dan ook vaak zo is, omdat deze particuliere scholen strenger zijn in het beleid van de school. Er kan dan bijvoorbeeld gekozen worden om duurdere straffen uit te delen voor leerlingen.