Voor menig aantal mensen geldt dat ze er op een zeker moment voor kiezen om een zogenaamde scootmobiel te kopen. Voor een scootmobiel geldt dat ze niet beschikt over een kenteken. Dat heeft als gevolg dat heel wat mensen ervan uit gaan dat het laten verzekeren hiervan geen vereiste is. Dat is niet correct. Op het moment dat je op de openbare weg gaat rijden zal je kunnen vaststellen dat je verplicht over een verzekering dient te beschikken. Wil jij ook graag een scootmobielverzekering afsluiten en zou je daar graag meer over te weten willen komen? Dan is het zonder meer een aanrader om je even grondig te verdiepen in de onderstaande informatie en tips.

Welke scootmobielverzekering kan je afsluiten?

In het merendeel van de gevallen heb je bij het afsluiten van een verzekering de mogelijkheid om een keuze te maken tussen enkele verschillende mogelijkheden. De scootmobielverzekering vormt wat dat betreft geen uitzondering. We maken voor deze verzekering een onderscheid tussen:

  1. De standaard verzekering voor een scootmobiel;
  2. De volledige cascoverzekering of de allriskverzekering;

Voor de standaard scootmobielverzekering geldt dat ze enkel en alleen over de mogelijkheid beschikt om de schade die wordt aangebracht aan anderen in te dekken. Dat is anders bij de allrisk. Indien je de keuze maakt om deze verzekering af te sluiten kan je immers rekenen op deze dekkingen:

  • Inbraak evenals vandalisme;
  • Diefstal of verduistering;
  • Schade door slecht weer;
  • Het van de weg afraken, slippen of botsen;

De exacte invulling die wordt gegeven aan een allriskverzekering voor een scootmobiel is in de praktijk sterk afhankelijk van de verzekeraar die de verzekering aanbiedt. Hier dien je wel rekening mee te houden. Even een vergelijking uitvoeren voor wat de polisvoorwaarden betreft wordt omwille van deze reden in de praktijk uiteraard altijd zeer sterk aanbevolen.

Is een scootmobielverzekering afsluiten nu wel of niet verplicht?

Er bestaan over het al dan niet verplichte karakter van de scootmobielverzekering nog steeds enkele misverstanden. Zoals in de inleiding van deze pagina ook al werd aangegeven is het zo dat een dergelijk voertuig niet over een kenteken beschikt. Bijgevolg zijn veel mensen van mening dat er geen verzekeringsplicht voor kan gelden. Toch is dat wel degelijk het geval. Van zodra een scootmobiel sneller rijdt dan 10 kilometer per uur (en zeg nu zelf, dat doen ze eigenlijk toch zowat allemaal) dient deze verplicht te worden verzekerd. Ben jij dus ook van plan om een scootmobiel aan te schaffen en ga je daar de openbare weg mee oprijden? Dan moet deze minstens zijn verzekerd door middel van de WA-verzekering. Deze verzekering dekt de schade in die je aanricht aan derden.

Hoe kan je jouw scootmobiel verzekeren?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven beschik je over de mogelijkheid om een scootmobiel op twee verschillende manieren te verzekeren. Voordat je met de scootmobiel gaat rijden is het altijd een must om deze eerst te laten verzekeren. Wanneer je de aanvraag voor deze verzekering hebt gedaan zal je van de verzekeraar een verzoek tot premiebetaling ontvangen. Je kan er vervolgens voor kiezen om deze premie in één keer te voldoen voor een volledige jaar, maar het is ook mogelijk om de premie te splitsen over verschillende termijnen. Let wel, voor bijvoorbeeld het maandelijks betalen van de premie van je scootmobielverzekering kunnen eventueel extra kosten in rekening worden gebracht. Deze kunnen je verzekering iets duurder maken.

Kan je besparen op een scootmobielverzekering afsluiten?

Je scootmobiel verzekeren is dus iets waar je wettelijk verplicht rekening mee moet houden op het ogenblik dat je met dit voertuig op de openbare weg zal rijden. Dat is natuurlijk voor menig aantal mensen een beetje een doorn in het oog. Toch moet het gezegd dat dit niet meteen een groot probleem hoeft te zijn. Het afsluiten van een verzekering voor een scootmobiel gaat immers in de praktijk niet gepaard met zeer hoge kosten. Bovendien is het ook nog eens zo dat je over de mogelijkheid beschikt om de premie op verschillende manieren wat (extra) te drukken. Hoe je dat nu precies voor elkaar kan krijgen laten we je zeer graag hieronder ontdekken.

Heb je behoeften aan de allrisk dekking voor je scootmobiel of niet?

Het spreekt voor zich dat het ons in de praktijk altijd een goed gevoel geeft wanneer we optimaal zijn verzekerd tegen bijvoorbeeld schade aan onze scootmobiel. Dit gezegd hebbende is het lang niet altijd even interessant om ervoor te kiezen om een allriskverzekering af te sluiten. Neem nu bijvoorbeeld de situatie waarin je ervoor hebt gekozen om een tweedehandse scootmobiel te kopen die eigenlijk slechts een vrij beperkte waarde vertegenwoordigt. In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de hoogte van de premie van de allriskverzekering mogelijks niet zal opwegen tegen de vergoeding die je zou kunnen ontvangen bij een eventueel schadegeval. Het afsluiten van de gewone basis scootmobielverzekering is in dat geval dan ook zeker de beste keuze.

De scootmobielverzekering vergelijken is altijd interessant

Van zodra er sprake is van een wettelijke verplichting voor het afsluiten van een bepaalde verzekering weet je gewoon dat deze door de verschillende verzekeraars als zeer concurrentieel zal worden bestempeld. Het gevolg daarvan is dat men er graag alles aan doet om zoveel mogelijk verzekeringnemers te overtuigen om de verzekering in kwestie bij hen af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat het altijd interessant is om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende verzekeringen die er op de markt voor een scootmobiel worden aangeboden. De kans is namelijk ontzettend groot dat je enkel en alleen door zo’n vergelijking uit te voeren zeer veel kan besparen.

Is er sprake van een eigen risico of niet?

Bij eender welke verzekering die je afsluit is het altijd zeer belangrijk om na te gaan of er sprake is van een eigen risico dat moet worden betaald of niet. Is er zo’n eigen risico? Dan zou je eventueel kunnen overwegen om deze bij je scootmobielverzekering bereidwillig te verhogen. Op die manier kan je in de praktijk al snel vaststellen dat de premie hierdoor aanzienlijk kan worden verlaagd. Spreekt dit jou ook wel aan en vermoed je toch niet snel of vaak geconfronteerd te worden met schadegevallen? Dan is het altijd de moeite waard om deze keuze te overwegen.