Wanneer je op een bouwplaats werkt kom je dagelijks in aanraking met diverse rijwerken. Deze rijwerken zijn bedoeld om het werk een stuk makkelijker maken. Zo kan je met een graafmachine eenvoudig kuilen graven en hoef je dit dus niet met de hand te doen. Echter zijn de rijwerken op zo’n bouwplaats enorm groot en kunnen ook een beetje gevaarlijk zijn als je ze niet op de juiste manier gebruikt of het onderhoud niet goed bijhoudt. Beide aspecten zijn enorm belangrijk, maar in dit artikel gaan we dieper in op het laatste: het onderhoud/de slijtage van rijwerkonderdelen.

Waarom is het zo belangrijk?

Net zoals de meeste machines en apparaten hebben rijwerken een bepaalde levenstijd. Deze is op verschillende factoren gebaseerd, maar de draaiuren, het werk wat de rijwerken moeten doen en de locatie waar het rijwerk wordt gebruikt. De onderdelen van een rijwerk zijn dus niet eeuwig goed. Ze kunnen gaan slijten en daardoor niet meer goed functioneren. Niet alleen zal het werk minder soepel verlopen, maar het zorgt ook nog eens voor gevaar. Een rijwerkonderdeel wat versleten is, heeft bijvoorbeeld een grotere kans dat het gaat breken. Wanneer dit gebeurt op een rustige plek, zonder mensen in de buurt, is het niet zo erg. Maar wanneer het tijdens het werk gebeurt kan het gevaarlijk zijn voor de bestuurder en de mensen eromheen. Ook is het verkopen van versleten onderdelen beter als het vervangen van de onderdelen wanneer ze al kapot zijn. Dit zal veel tijd en moeite besparen.

Hoe herken je slijtage?

Rijwerk specialisten zijn gespecialiseerd in het herkennen van slijtage. Het is dus handig om eens in de zoveel tijd je rijwerken te laten controleren op slijtage en onderhoud geven waar nodig. Echter kan je op sommige onderdelen slijtage ook zelf snel herkennen. Merk je dat ergens roest is of dat bepaalde delen zijn afgebroken of er anders uit zien dan eerst? Dan is het handig om direct een specialist in te schakelen om de levensduur in te schatten. Zo kan je altijd veilig te werk gaan.