Waar u op moet letten bij het kopen van een houtklover?

Een houtklover is een instrument of machine die wordt gebruikt voor het kloven van brandhout in droge stamvorm van hard- of zachthoutstammen die met de hand of met een elektrisch zaagblad worden gesneden. Houtklovers van hardhout of zachthout zijn waardevol voor het zagen van grote hoeveelheden stammen, vooral als het hout tijdens het transport niet is beschadigd en in goede staat verkeert. Houtklovers maken ook efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte en dragen bij aan het behoud van bossen. Deze apparaten worden gebruikt in blokhutten en afgelegen gebieden. Sommige houtklovers werken op elektriciteit en andere op diesel of aardgas. De houtklover kan worden gekocht als een kant-en-klare machine of kan op maat worden gemaakt om aan de eisen van de gebruiker te voldoen. De meeste kloofmachines zijn ontworpen voor het verwerken van zachthout zoals sparren, dennen en eiken. Er zijn ook enkele modellen die zijn ontworpen voor hardhout zoals esdoorn, kersen en berken. De grootte van de machine kan variëren, afhankelijk van het soort hout dat moet worden gekliefd. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om groter te zijn dan een mixer/keukenrobot, maar kleiner dan een middelgrote keukenmachine.

Een automatische houtklover

Een automatische houtklover bestaat uit twee hoofdcomponenten: de houtklover zelf en een elektrische stroombron. De elektrische krachtbron is een gelijkstroom-elektromotor of een opto-elektronische motor. De stroombron stelt de machine in staat om op laagspanning of hoogspanning te werken. De keuze van de stroombron is grotendeels gebaseerd op de beschikbaarheid en kosten van elektrische energie in het gebied waar de machine zal worden geplaatst.

twee verschillende snelheidsstanden

De houtklover heeft twee verschillende snelheidsstanden die bepalen hoeveel hout er per cyclus gekloofd kan worden. Bij lage snelheden zal de machine meer hout per cyclus verplaatsen, maar het hakproces kan langer duren. Bij hoge snelheden is de haktijd korter, maar de stammen zullen dikker zijn. Voor het op hoge snelheid kloven van houtblokken met een houtklover kan extra gereedschap nodig zijn, zoals een kadervierkant of een decoupeerzaag om het proces te versnellen.