Thuis laden of een openbare laadpaal? Een vraag die steeds vaker opduikt bij elektrische rijders. Het lijkt een eenvoudige vraag, maar het antwoord hangt af van verschillende factoren. Laten we eens kijken naar de kosten en voordelen van beide soort laadpalen

Het vereist een investering 

Bij thuis laden heb je een laadstation nodig, wat een investering vereist. Een openbare laadpaal daarentegen is al geïnstalleerd en direct beschikbaar voor gebruik. Maar onthoud, sommige gemeentes bieden subsidies aan voor de installatie van thuislaadpunten, waardoor de initiële kosten kunnen worden verlaagd. 

Kosten per kWh bij een thuis- en openbare laadpaal 

Bij een openbare laadpaal zijn de kosten per kilowattuur (kWh) vaak hoger dan bij thuis laden. Dit komt door de servicekosten die worden toegevoegd aan de elektriciteitsprijs. Thuis laden kan dus goedkoper zijn op lange termijn, vooral als je gebruikmaakt van voordelige elektriciteitstarieven zoals nachttarieven. 

Het verschil in flexibiliteit bij een thuis- en openbare laadpaal 

Thuis laden biedt haar gebruikers veel flexibiliteit. Je kunt laden wanneer het jou uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal. Dit is vooral handig als je ’s nachts of in de vroege ochtend wilt laden, wanneer de vraag naar laadpalen mogelijk hoog is. 

De extra bijkomstige kosten van een openbare laadpaal 

Bij sommige openbare laadpalen moet je parkeerkosten betalen, wat de totale kosten kan verhogen. Bovendien kunnen wachttijden een factor zijn bij het gebruik van een openbare laadpaal. Vooral op drukke locaties of tijdens piekuren. Dit kan frustrerend zijn als je haast hebt en snel je auto wilt laden. 

Beschikbaarheid 

Hoewel openbare laadpalen steeds vaker voorkomen kunnen ze nog steeds schaars zijn op sommige locaties. Dit kan leiden tot ongemak en extra tijd besteed aan het zoeken naar een beschikbare laadpaal. Bij het thuisladen verdwijnt dit probleem volledig, omdat je altijd toegang hebt tot je eigen laadpunt. 

Overwegingen voor lange afstanden 

Als je regelmatig lange afstanden rijdt, kan het handig zijn om gebruik te maken van openbare laadpalen langs je route. Het vermogen om snel op te laden op strategische punten kan de totale reistijd verkorten. Thuis laden is misschien niet altijd praktisch voor lange afstanden, vooral als je geen mogelijkheid hebt om onderweg op te laden. 

Milieueffecten 

Thuis laden kan milieuvriendelijker zijn, afhankelijk van de bron van je elektriciteit. Als je groene energie gebruikt, draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot. Dit kan een belangrijke overweging zijn voor milieubewuste bestuurders als je moet kiezen tussen een thuislaadpaal of een openbare laadpaal. 

Betrouwbaarheid en onderhoud 

Thuislaadstations zijn over het algemeen betrouwbaarder omdat ze onderhouden worden door de eigenaar. Openbare laadpalen kunnen soms defect raken of buiten werking zijn vanwege verschillende redenen, zoals vandalisme of technische storingen. Dit kan leiden tot onverwachte problemen en vertragingen bij het laden van je auto bij laadpalen.