Goed ontworpen verlichting maakt een huis comfortabeler. Lees onze tips over het ontwerpen van verlichting voor verschillende ruimtes en het kiezen van de juiste soort lamp! (Bron: Addoptics).

Wanneer moet woningverlichting gepland worden?

Neem vanaf het begin verlichting in je interieurontwerp op. Te veel leren op de harde manier dat de plaatsing van lichtpunten tegelijkertijd had moeten worden overwogen met de plaatsing van de eettafel en de bank is geen plezante manier van leren.

Hoe bouw ik de verlichting op?

Creëer een basis lichtniveau met algemene lampen die het natuurlijke licht aanvullen, bijvoorbeeld met led optics. De helderheid moet voldoende zijn voor het reinigen. Gebruik licht indirect: dimbare lampen of lampen die licht reflecteren door middel van de plafonds en muren. Op deze manier kan de hoeveelheid licht worden aangepast aan verschillende behoeften en voor verschillende tijden van de dag en het jaar. Kies dan voor lampen voor bepaalde plaatsgebonden activiteiten, zoals boven de eettafel en op het nachtkastje. Maak de finishing touch met sfeervolle lampen die de ruimte interessant maken.

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij verlichting?

Velen denken dat bij goede verlichting de hele ruimte van boven naar beneden gelijkmatig wordt verlicht met behulp van bijvoorbeeld richt lampen die in het plafond zijn ingebed. Lampen die verschillende verlichting functies vervullen, zorgen voor interessante en rustigere resultaten.

Hoe herken ik het juiste type lamp voor elke ruimte?

Algemene verlichting moet indirect via oppervlakken worden gerealiseerd, maar geaccentueerde details moeten ook direct worden verlicht. Denk er altijd aan om te controleren hoe de lamp kan worden afgesteld.

Wat zijn geschikte algemene lampen?

Van bijna elk type lamp zijn er indirect oplichtende uitvoeringen. Wandlampen komen het meest voor, maar staande lampen en hanglampen kunnen ook door het plafond heen reflecteren. Zelfs traditionele gordijnverlichting zorgt voor basislicht. Een verlichtingsprofiel bovenop de bovenkasten zou een goede oplossing kunnen zijn voor de keuken.